Tietoturva-awareness – vakavimpien uhkien sisäistäminen sarjakuvien avulla

Tieto tärkeimmistä tietoturvauhkista ja siitä, miten välttää ne, tulisi saada koko henkilöstölle perille. Mutta porukkaa on laidasta laitaan. Osa ymmärtää enemmän tietotekniikan ja tietoturva päälle, osalla on enemmän haasteita tietotekniikan käytössä.

Ja hei, siinä ei ole mitään väärää, eri ihmiset palkataan eri syistä. Mutta tietoturvan kannalta tilanteessa on haasteita. Miten viestit koko henkilöstölle tärkeimmistä tietoturvauhkista ja niiden välttämisestä?

Siten, että Markku HR:stä, Maija tuotannosta ja Esko IT-osastolta kaikki ymmärtävät sanoman.

Sarjakuvat ovat asiakkaillamme osoittautuneet erittäin tehokkaaksi keinoksi välittää tietoturvaan liittyviä viestejä yrityksen sisällä, ja näin ollen madaltaa riskejä. Tämä johtuu siitä, että sarjakuvat ovat visuaalisia, ja kun jokin on visuaalista, nostaa se ymmärtämisen todennäköisyyttä 89% verrattuna pelkkään tekstiin.

Jos pelkän tekstipohjaisen tiedon muistettavuus ilman tarinaa, ts. faktoja, lukuja, puhdasta tietoa ilman tarinaa, on luokkaa 5-10%, niin tarinamuotoisen tiedon muistettavuus nousee tasolle 65-70%.

Tietoturvahan on yksi tärkeimmistä asioista, joita yrityksen on viestittävä sisäisesti, sillä tietomurrot maksavat helposti miljoonia ja jopa ajavat yrityksiä konkurssiin. Onkin äärimmäisen tärkeää varmistaa, että henkilökunta on tietoinen tietoturvaan liittyvistä riskeistä ja uhkista. Sarjakuvat auttavat yrityksiä saavuttamaan tämän tavoitteen.

Sarjakuvien avulla voi esimerkiksi kertoa työntekijöilleen, kuinka tärkeää on käyttää vahvoja salasanoja ja olla varovaisia sosiaalisessa mediassa tai miten toimia, jos havaitsee tietoturvaan liittyvän ongelman.

Sarjakuvia voidaan käyttää erilaisissa tietoturvaviestinnän tilanteissa, kuten koulutuksessa. Ne voidaan jakaa sähköpostitse, yrityksen intranetissä tai jopa jakaa painettuina lyhyinä sarjakuvina. Tämä tekee sarjakuvista harvinaisen kätevän tavan välittää tietoturvaan liittyviä viestejä yrityksen sisällä.

Laita viestiä pekka(ät)videas.fi, niin otetaan 30min palaveri ja katsotaan sopivatko sarjakuvat teidän tilanteeseen. Mikäli sopivat, niin toteutamme teille suunnitelman ja tarjouksen kolmen työpäivän sisään.